Boeken lezen en zoeken

Tekst:   Boek:Hfs:

16308 resultaten - Pagina 1039 van 1088

...  1027 - 1028 - 1029 - 1030 - 1031 - 1032 - 1033 - 1034 - 1035 - 1036 - 1037 - 1038 - 1039 - 1040 - 1041 - 1042 - 1043 - 1044 - 1045 - 1046 - 1047 - 1048 - 1049 - 1050 - 1051 - 1052  ...
[6] Het gezicht van deze vrouwen heeft meestal de vorm, die jullie naar jullie maatstaven tot de mooiste rekenen. Een glad, hoog voorhoofd, tamelijk zware wenkbrauwen, grote, heel levendige ogen, waarbij uit de pupil een vurig groen met soms rood doorbrekende stralen schijnt. De neus is recht en overal zacht afgerond. Ook de mond heeft de juiste verhouding tot alle overige lichaamsdelen. - De kin is niet te scherp en niet te breed, maar heeft meer een volmaakt eironde vorm met in het midden een ondiepe holte.
Hoofdstuk 61: De mensen van Miron. Woonhuizen en dorpen daar - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[7] De hals is middelmatig lang; de nek is volmaakt, zodat nergens een uitstekend bot te zien is. - De boezem is buitengewoon gevuld. En onder de boezem wordt de vrouw slank tot aan de heupen; daarna neemt ze weer in omvang toe en is rond de heupgewrichten even breed als haar schouders, dat wil zeggen van de ene schouderlijn via de rug naar de andere. - Dat ook de voeten in orde zijn, hoeft nauwelijks gezegd te worden.
Hoofdstuk 61: De mensen van Miron. Woonhuizen en dorpen daar - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[12] Een vierde gedenkwaardige eigenschap van deze dieren is, dat ze bij hevige stormen levende bliksemafleiders vormen. Want dit dier heeft een grote natuurlijke genegenheid voor bliksem. - Als er zwaar met elektriciteit beladen wolken voorbijtrekken, gaan deze dieren gezamenlijk op een hoog punt staan, strekken hun tongen naar de wolken uit en ontladen die niet zelden geheel en al van hun elektriciteit; ze ontladen de wolken echter nooit plotseling via hun horens, maar laten de elektriciteit geleidelijk wegstromen via de twee schouderkegels, die de dieren voor dit doel bezitten. - Door deze eigenschap zijn ze ook de beste nachtwakers van menselijke woningen van deze planeet. Want ‘s nachts is het, behalve voor iemand die het dier kent, niet raadzaam om zo’n huis te naderen. Wie dat zou doen, zou zich blootstellen aan het zeer grote gevaar om door de bliksem doodgeslagen of tenminste toch erg beschadigd te worden.
Hoofdstuk 59: De Miron-koe - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[13] Dat dit dier door dergelijke eigenschappen nog voor veel dingen gebruikt wordt, valt wel heel gemakkelijk te concluderen uit datgene, wat jullie nu al weten. Dat het bijvoorbeeld bij de jacht, die daar vaak voorkomt, en nog menige andere gelegenheid niet ontbreekt, kunnen jullie je gemakkelijk voorstellen. En daarmee hebben we met het beschouwen van de merkwaardige eigenschappen van dit dier tevens een goed beeld gekregen van het nut van het dier. Er hoeft alleen nog aan toegevoegd te worden dat het met zijn wol de mensen van uitstekende kleding voorziet, en dan kennen we het hele, nuttige dier; de volgende keer zullen we ons dus naar de tweevoeters wenden, nadat we eerst nog een korte blik over de rest van het dierenrijk zullen werpen. - En dus is het genoeg voor vandaag!
Hoofdstuk 59: De Miron-koe - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[11] Nu zullen jullie wel vragen: Wat voor doel hebben deze dieren eigenlijk op deze planeet? - Een heel belangrijk doel. Want ten eerste vormen ze in metafysisch opzicht het overgangsniveau van het eigenlijke dierenrijk naar de mens. Ten tweede zijn ze in natuurlijk opzicht de meest beproefde schoonmakers van de lucht, die op deze planeet zeer noodzakelijk zijn. Want hoe sterk de lucht van deze planeet niet zelden tot een hoogte van vijftig tot honderd Duitse mijl van allerlei in de lucht zwevende en tegelijk vormveranderlijke dierlijke en plantaardige wezens vervuld is, die daarin leven, is voor een deel al genoemd. Maar desondanks blijft er nog heel veel te vermelden, en jullie kunnen met grote zekerheid aannemen, dat dergelijke verschijnselen met name tegen de avond zo sterk op komen zetten, dat de zon daardoor geheel en al verduisterd wordt, zoals jullie nog nooit gezien hebben, behalve bij een totale zonsverduistering. Wanneer zo’n vormveranderlijk luchtverschijnsel in aantocht is, stijgen er al gauw miljoenen van zulke dieren met grote snelheid uit de bergen en soms ook uit de onherbergzame dalen en kloven op, die heel snel zo’n vormveranderlijke, in de lucht zwevende wolk bereiken. Dat deze dieren hier een goed smakend maal houden, hoeft nauwelijks gezegd te worden. Ze eten niet zelden een meer dan honderd kubieke mijl grote, goed gevulde wolk binnen een tijdsbestek van enkele uren vrijwel helemaal op. Dat dat voor de mensen een grote weldaad is, hoeft eveneens nauwelijks gezegd te worden.
Hoofdstuk 60: De grote rijkdom van de dierenwereld op Miron. De tweevoetige dieren - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[8] Nu kunnen jullie de vrouw naar believen aankleden, dan kunnen jullie je een voorstelling maken van hoe zo’n zeer welgevormd vrouwmens eruit ziet. Alleen moeten jullie geen Parijse modepop van haar maken maar haar, zoals gezegd, aankleden volgens een nationale dracht van de volkeren.
Hoofdstuk 61: De mensen van Miron. Woonhuizen en dorpen daar - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[5] Bij de vormveranderlijke vruchten, zoals de kleine planten en struiken, die er een poos staan, dan weer vergaan en in een diersoort veranderen, is het recht van in bezit nemen voorbehouden aan de eerste, die zoiets aantreft; alleen dient degene die daarvan oogst de gehele opbrengst aan het hele dorp te laten zien. En als een huis te kennen geeft, dat het ook een deel ervan wil hebben, wordt er overeenkomstig de daar gebruikelijke regels der menselijkheid in alle vriendelijkheid vastgesteld, hoe groot deel dat huis wenst. Als dat is vastgesteld, dan wordt daar door de eerste oogster ook direct aan voldaan.
Hoofdstuk 62: Eigendomsverhoudingen op Miron. Gemeenschappelijk en privé-eigendom - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[6] Precies zo gaat het ook met het jullie reeds bekende vliegende brood. Wie het vangt, is de hoofdeigenaar ervan en deelt het, nadat de wensen van de andere huizen vriendschappelijk zijn vastgesteld, aan die andere huizen uit. Maar de vast te stellen porties moeten zo zijn, dat die niet meer dan de helft van zo’n toevallige oogst opeisen; want die moet het bezit van de eerste oogster blijven.
Hoofdstuk 62: Eigendomsverhoudingen op Miron. Gemeenschappelijk en privé-eigendom - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[10] Omdat de mensen zich bijna net zo kleden als jullie, zoals jullie al verteld is, kunnen jullie ook wel aannemen dat zij, om hun kledingstoffen van allerlei dierlijke wol te vervaardigen, ook diverse wevers moeten hebben. Niet alle huizen hebben deze wevers; maar gewoonlijk is er in het midden van het dorp een groot atelier voor hen gebouwd. - Als de wol in de huizen tot draden is gesponnen, wordt deze met een teken van het huis erop naar het grote atelier gebracht. Daar wordt de wol dan snel tot de verlangde stof geweven en door het huis, dat de wol er naartoe had gebracht, weer als stof voor kleding in bezit genomen.
Hoofdstuk 62: Eigendomsverhoudingen op Miron. Gemeenschappelijk en privé-eigendom - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[2] De belangrijkste regel luidt dus: Achting om achting, liefde om liefde en vriendschap om vriendschap! - Op deze regel volgt een tweede, en deze luidt: Oog om oog, hand om hand en hart om hart! - Een derde regel luidt: Stap om stap, oor om oor en gang om gang! - Naar deze aangegeven regels richt iedereen in het huis zich.
Hoofdstuk 63: Huiselijke betrekkingen, goede sociale leefregels, muziek en muziekinstrumenten op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[5] Zodoende is iedereen op de grondslag van wederzijdse achting door de band van wederkerige liefde verbonden, die zich uitdrukt in wederkerige, buitengewoon zoete vriendelijkheid. - Daarmee is echter ook aan alle overige regels voldaan. Want ‘oog om oog’ wil onder zulke beminnelijke omstandigheden toch zeker zeggen: samen zien, gelijkgezind van hart zijn en elkaar met de handen ondersteunen, en verder ook elkaar graag de voeten lenen, graag naar elkaar luisteren en graag daarheen gaan, waar de ander gaat.
Hoofdstuk 63: Huiselijke betrekkingen, goede sociale leefregels, muziek en muziekinstrumenten op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[8] Om ons van deze in de toonkunst bedreven mensen een betere voorstelling te kunnen maken, zullen we eerst hun muziekinstrumenten enigszins bekijken en daarna gaan luisteren naar een kleine muziekvoorstelling.
Hoofdstuk 63: Huiselijke betrekkingen, goede sociale leefregels, muziek en muziekinstrumenten op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[1] Het bolinstrument is samengesteld uit gedraaide buizen, die naar buiten toe meer afgevlakt zijn; alleen naar binnen toe zijn ze volkomen rond van vorm. - De bol is op zijn breedste punt drie klafter in doorsnee; beneden deze breedste uitbolling van de bollen zijn ook de dikste buizen gewonden. In de richting van de polen van de bol, die een trechtervormige opening hebben, zijn in aflopende volgorde ook steeds kleinere buizen aangebracht.
Hoofdstuk 64: Bolinstrument, muziek en muziekschrift, optica, mechanica en schrijfkunst op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[10] Het klokinstrument wordt op de volgende manier van een soort zeer welluidend metaal gemaakt: Er worden verscheidene klokken in de vorm van halve bollen gegoten; deze klokken worden vervolgens van groot naar klein op den soort spil bevestigd, nadat ze eerst goed gepolijst en zuiver gestemd zijn volgens jullie chromatische toonladder. Op één spil zitten bij een compleet instrument altijd klokken voor drie octaven, die wat de stemming betreft ongeveer vanaf jullie D in het contraoctaaf beginnen. De tonen worden op twee manieren aan een klok van dit instrument ontlokt, ofwel door er met een zachte hamer op te slaan ofwel door er over te wrijven met de vinger, die eerst in een beetje zout water is gehouden. Dit instrument wordt gewoonlijk door de mannen bespeeld en is geen solo-instrument, maar een harmonisch instrument ter begeleiding van de zang van de vrouwen.
Hoofdstuk 63: Huiselijke betrekkingen, goede sociale leefregels, muziek en muziekinstrumenten op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[3] Nu weten we dus, hoe dit instrument in elkaar zit. Nu is enkel de vraag: Hoe wordt dit instrument eigenlijk bespeeld? - Dat gebeurt ongeveer op de manier zoals jullie orgels, door middel van een klavier; alleen heeft het klavier een andere vorm en zijn de halve tonen anders ingedeeld dan op jullie klavieren. Want de toonladder, die jullie de diatonische noemen, is hier niet de basale toonladder; hun basale toonladder bestaat uit hele tonen, waartussen overal een halve toon zit. - Het klavier is dus ook zo. Dit bestaat eigenlijk uit twee rijen langwerpige, ongeveer een voet brede halve bollen. Dit klavier wordt het onderste genoemd. Tussen ieder onderste toets is, iets hoger en iets korter, eveneens een langwerpige, maar slechts een halve voet brede halve bol aangebracht. - Nu zullen jullie zeggen: Zouden vlakke toetsen niet beter zijn dan zulke ronde? - Voor jullie vingers zullen vlakke toetsen waarschijnlijk wel bruikbaarder zijn dan ronde; maar voor de sterke vingers van onze Mironbewoners zijn deze toetsen weer beter. Want als zij vlakke toetsen zouden hebben, zouden deze minstens nog eens zo breed moeten zijn om apart ingedrukt te kunnen worden - aangezien een vingertop van een Mironbewoner niet zelden twee voet breed is. Door de bolling naar boven van de toetsen kan de speler ieder toets, die een heel kleine val heeft, heel gemakkelijk en zonder de naastgelegen toetsen aan te raken apart indrukken. Nu zien jullie wel het voordeel van deze vorm van het klavier voor onze bewoners.
Hoofdstuk 64: Bolinstrument, muziek en muziekschrift, optica, mechanica en schrijfkunst op Miron - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
...  1027 - 1028 - 1029 - 1030 - 1031 - 1032 - 1033 - 1034 - 1035 - 1036 - 1037 - 1038 - 1039 - 1040 - 1041 - 1042 - 1043 - 1044 - 1045 - 1046 - 1047 - 1048 - 1049 - 1050 - 1051 - 1052  ...