Boeken lezen en zoeken

Tekst:   Boek:Hfs:

22349 resultaten - Pagina 1342 van 1490

...  1330 - 1331 - 1332 - 1333 - 1334 - 1335 - 1336 - 1337 - 1338 - 1339 - 1340 - 1341 - 1342 - 1343 - 1344 - 1345 - 1346 - 1347 - 1348 - 1349 - 1350 - 1351 - 1352 - 1353 - 1354 - 1355  ...
[16] De versieringen in deze grotere ambtshuizen, die gewoonlijk op die plaatsen zijn gebouwd waar vier stukken grond, soms ook vijf elkaar raken, richten zich altijd naar de voorgeschreven activiteit van de leerlingen. - Waar bestaat die activiteit uit? - Deze bestaat uit niets anders dan in het langdurig en geconcentreerd bekijken van allerlei dingen.
Hoofdstuk 17: Scholen op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[22] Om deze reden is echter zowel het inwendige als het uiterlijk van zo’n ambtshuis buitengewoon prachtig en volgens de orde ingericht, zodat jullie je daar waarschijnlijk niet de minste voorstelling van kunnen maken. Want ten eerste zijn de honderd zuilen, waar de vier daken van zo’n ambtshuis op rusten, doorgaans met verheven, beeldende bewerkingen versierd, en deze zijn zo kunstig gemaakt, dat het lijkt alsof ze levend waren. Deze bewerkingen o versieringen op de zuilen, die voor het overige heel precies vierkant zijn, vertonen gelijkenis met de Egyptische hiëroglyfen. Het verschil is, dat al deze beelden onuitsprekelijk veel volmaakter en veelvuldiger zijn dan de hiëroglyfen van Egypte.
Hoofdstuk 17: Scholen op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[25] Boven de kapitelen zijn grote, witte bollen aangebracht, die verbonden zijn met de mooiste bogen van zuil tot zuil. Op deze bogen rusten pas de draagbalken van het dak, die eveneens van een materiaal gemaakt zijn, dat er uitziet als een heel vurige robijn. Daarna verheffen zich pas de dakspanten, die hier niet zwart, zoals in de woonhuizen, maar donker violet-blauw van kleur zijn.
Hoofdstuk 17: Scholen op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[4] Waardoor of aan de hand waarvan wordt de omvang van zo’n tempel vastgesteld? - De omvang van zo’n tempel wordt bepaald aan de hand van het aantal zuilen, waar hij uit bestaat. - Is het aantal zuilen bij alle tempels van dit eerste type hetzelfde? - Nee, maar dit is afgestemd op de omgeving, al naargelang deze meer of minder woonhuizen, kleine ambtshuizen en vervolg-ambtshuizen heeft. Daarom kan een tempel in het minste geval uit duizend, in het uiterste geval echter uit tienduizend zuilen bestaan. - De zuilen van zo’n tempel zijn ten eerste veel hoger en ook veel dikker dan die van een woonhuis, en meestal zijn ze van lichtgroen, doorzichtig materiaal, eenvoudig van stijl en helemaal rond.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[31] Maar opdat jullie je er tenminste een vage voorstelling van kunnen maken, zal Ik jullie heel vluchtig en kort enkel de betekenis van een zuil meedelen. - De ronde voet betekent de kracht van God of de sterkte van Zijn wil, die het eeuwige fundament van alle dingen is. - De daarop rustende, vierkante zuil betekent de van dit grondfundament uitgaande kracht, die de steun van de hemel en alle geschapen dingen is. - De geschapen dingen zijn zinnebeeldig door versieringen rondom de zuil aangebracht en houden verband met elkaar en ook met de kracht, die hen voortbrengt en draagt. Want jullie moeten ook weten, dat dergelijke versieringen niet door mensenhanden zijn gemaakt en op de zuilen zijn aangebracht, maar enkel en alleen door de hogere wil van de grote God, die spreekt in het volkomen gereinigde hart van een mens. - De kapitelen van zo’n zuil betekenen de wijsheid; de bollen daar bovenop de ondoorgrondelijkheid daarvan in God. De bogen echter, die deze bollen verbinden, betekenen de ondoorgrondelijke wegen, waarlangs de wijsheid van God alles in de hoogste orde doorziet en verbindt; en deze orde is vervolgens de in stand houdende draagster van de hele oneindigheid.
Hoofdstuk 17: Scholen op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[6] Deze tempels zijn alweer veel verhevener en prachtiger dan de voorafgaande ambtshuizen, met name die van het laatst beschreven type, waarin de leerlingen Mijn orde moeten leren kennen. Deze tempels hebben dus ook verscheidene daken, waaronder ook het dak, dat het midden van de tempel bedekt en verreweg het hoogste is; en aan de punt ervan is een buitengewoon groot vaandel aangebracht als teken van de overwinning, die de mensen in deze tempel moeten verwerven. De overige piramideachtige daken zijn trapsgewijs lager. En aan iedere kant van het grote piramidedak zijn elk zeven daken aangebracht, en wel zo, dat die daken ten opzichte van het middelste hoofddak eveneens een piramide vormen.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[7] De punten van de daken zijn weliswaar ook met vaandels versierd, maar vergeleken bij het middelste vaandel nemen de vaandels in grootte af, zoals ook de daken in hoogte afnemen. Overigens zijn ook deze tempeldaken op dezelfde manier gebouwd als de daken van de woonhuizen. De hoogte van het middelste dak kan al naargelang de grootte van de tempel soms wel duizend klafter bedragen; maar lager dan vijfhonderd klafter is het nooit. En de andere dakpunten richten zich naar de hoogte van de middelste dakpunt.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[9] Desondanks zijn er bij zo’n tempel toch verrichtingen, die de zonnemensen met hun handen doen. Bij deze verrichtingen hoort het dekken van het dak en het van binnen verven ervan. Ook hoort bij die verrichtingen van de handen het uitmeten en daarop volgende vlak maken van de bodem. Dat zijn dus verrichtingen met de handen.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[14] Hoe komt men op deze galerijen? - Dat zullen jullie dadelijk zien. - Op de plaats van de piramidevormige rustbanken aan de binnenzijde van de zuilen bevindt zich een wenteltrappiramide, waarvan de steeds hoger gaande treden eveneens van de meest sierlijke balustraden voorzien zijn. Wanneer men via deze wenteltrappiramide de hoogte van een galerij heeft bereikt, loopt er vanaf de piramide een buitengewoon sierlijke gang, waarlangs men dan op de galerij kan komen. Zo is iedere galerij door een gang met zo’n wenteltrappiramide verbonden.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[8] Nu zullen jullie natuurlijk vragen: Maar hoe kunnen de zonnebewoners eigenlijk zulke ontzettend lange dakbalken in de vorm van een piramide op de zuilen plaatsen, en waar halen zij zulke duizend klafter lange bomen vandaan? - Hierbij moet Ik jullie meteen zeggen, zoals ook bij een eerdere gelegenheid al opgemerkt is, dat de zonnebewoners die dingen niet met hun handen vervaardigen, maar alles met de kracht van hun wil. Weliswaar moeten ze zulke dakspanten tevoren uit de grond opkweken, wat, zoals jullie weten, door hun wil gebeurt. Zo moeten ze ook de zuilen maken. Maar als al deze dingen, die nodig zijn voor het bouwen van zo’n tempel, eenmaal gekweekt zijn, dan worden ze door de verenigde wil van verscheidene, vaak heel veel mensen voor zo’n bouwwerk in orde gemaakt. En de bouw zelf wordt dan door het verenigen van hun wil voltooid.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[17] De hoofdgalerijen zijn natuurlijk eveneens van balustraden voorzien, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. De balustraden van de hoofdgalerijen bestaan uit piramiden van louter briljant, dat wil zeggen dat de piramiden gemaakt zijn van een materiaal, dat net zo schittert als een grote, geslepen diamant bij jullie, wanneer de stralen van de zon erop vallen. Deze piramiden zijn tussen de gangen zo tegen elkaar geplaatst, dat ze elkaar van onderen raken en aan de bovenkant door een als het ware massief gouden, in zeer mooi lofwerk gevatte leuning met elkaar verbonden zijn. Deze leuning loopt van de ene tot de andere gang (die van de wenteltrappiramide naar de hoofdgalerij loopt); want hij kan immers niet ononderbroken doorlopen. Als dat zo zou zijn, zou men immers, om van een gang naar de hoofdgalerij te komen, over zo’n balustrade moeten klimmen; daarom moet er op iedere plek, waar zo’n gang van de wenteltrap naar een hoofdgalerij leidt, een onderbreking in de balustrade van de hoofdgalerij zijn. Dat geldt natuurlijk alleen voor de kant die naar de binnenzijde van de tempel gericht is; aan de buitenzijde loopt dezelfde balustrade van de piramide met een nog massievere leuning ononderbroken door.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[18] De hoofdgalerij rust op regenboogachtige bogen, die van de ene zuil naar de andere lopen. Deze bogen vertonen volmaakt levendig het kleurenspel van een regenboog.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[20] De kubusvormige voetstukken, die met hun oppervlak meer dan een halve klafter aan alle kant buiten de piramide steken, worden als rustbanken gebruikt. Wanneer het namelijk tijd is om te rusten, gaan de leerlingen naar deze plaatsen en rusten daar naar behoefte uit. Deze rustbanken zijn buitengewoon zacht elastisch, ongeveer zoals een luchtkussen. De piramideachtige leuning is net zo zacht elastisch. Maar al zit iemand er nog zolang op, dan maakt hij er toch nergens een blijvende kuil in; maar wanneer hij opstaat is alles weer mooi in orde, zowel de bank als de leuning.
Hoofdstuk 18: Een eenvoudig type tempels op de middengordel - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[2] Onder het middelste, hoge dak bevindt zich echter niet zo’n wenteltrap, maar dit dak wordt in de eerste plaats door stralend blauwe zuilen gedragen, en dat kunnen er rondom wel dertig zijn. Deze zuilen zijn bijna nog eens zo hoog als die van de eigenlijke tempel; daarom is dit middelste deel van de tempel ook hoger dan de overige delen ervan.
Hoofdstuk 19: De inwendige inrichting van een tempel van het eenvoudige type. Een tempelorkest - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
[3] Deze zuilen zijn voorzien van zeven rijen galerijen, waar men kan komen via een wenteltrap, die zich om de zuilen slingert. Om iedere zuil slingert zich dus zo’n wenteltrap tot aan de zevende galerij. In het midden van dit grote, ronde deel van de tempel staat een grote hoofdzuil, die doorloopt tot aan de hoogste punt van het hoge dak. Daar, waar de vierde galerij rond de galerijen loopt, is vanaf deze centrale hoofdzuil naar vier zijden een gang gemaakt, dat wil zeggen, dat er in feite maar twee gangen zijn, die elkaar bij de centrale zuil kruisen.
Hoofdstuk 19: De inwendige inrichting van een tempel van het eenvoudige type. Een tempelorkest - Jakob Lorber - De natuurlijke zon
...  1330 - 1331 - 1332 - 1333 - 1334 - 1335 - 1336 - 1337 - 1338 - 1339 - 1340 - 1341 - 1342 - 1343 - 1344 - 1345 - 1346 - 1347 - 1348 - 1349 - 1350 - 1351 - 1352 - 1353 - 1354 - 1355  ...